לפני שנים לא רבות, היינו צריכים לטוס לאיטליה בכדי להתענג על קפה טוב. היום אנחנו טסים לאיטליה בגלל סיבות לא פחות "חשובות", אבל לא מוותרים על אחד התענוגות הקטנים והמרעננים ב"אומת הקפה".
הקפה באיטליה הוא לא משקה. הוא שעון מעורר. האיטלקי הממוצע שותה קפה למעלה מ4 פעמים ביום. באותן שעות. באותו הבר. באותה צורה.
האיטלקים חולקים כבוד כה גדול לקפה, כך שלא פעם כאשר הזמנו קפה במסעדה בתום ארוחה, המליץ לנו המלצר לשתות אותו בבר הסמוך ולא במסעדה. הרי זה אותו קפה, שאלתי. כן, אבל שם מכונת הקפה עושה מאות כוסות ביום וכאן רק עשרות ולכן עדיף שם, ענה לי.
קפה צריך יד מקצועית ומכונה שלא עוצרת.
דוגמא נוספת לכבוד לו זוכה הקפה הודגמה לי בביקור במשרד מקומי. את הקפה במשרד לא מכינה המזכירה, אלא הבוס. הוא מכין לכולם את הקפה של 10 בבוקר. רק לו הזכות לעשות קפה טוב לכולם. בריסטה יש רק אחד...
ולעניינו, באיטליה ניתן למצוא סוגים רבים של משקאות חמים על בסיס קפה.
ואלו הנפוצים אותם תקבלו בכל בר מצוי ("בר" הוא השם המקובל לבית קפה):
* Caffe' espresso או פשוט רק caffe: כלומר אספרסו קצר. זוהי הגרסה הנפוצה ביותר ולמעט הקפוצינו של הבוקר, זה המשקה ששולט בבר. ניתן גם לבקש אותו macchiato כלומר "מוכתם" במעט קצף. (באיטלקית, המילה "כתם" הינה Macchia ומכאן המילה מאקיאטו)
* Caffe' lungo: אספרסו כפול: אותה כמות של אספרסו, רק עם יותר מים.
מוגש בכוס אספרסו קטנה.
* Cappuccino: זהו ה"הפוך"שלנו. מקובל לשתות אותו בבוקר בלבד. הגודל יהיה תמיד אחיד, אין גדול/ בינוני/ קטן/ מאג או זכוכית.
ניתן בספל חרסינה בגודל רגיל.
* Latte macchiato: כוס חלב עם מעט אספרסו, מעין "כתם" של אספרסו בחלב.
* Caffe? latte: לא לבלבל עם Latte macchiato: הקפה-לטה הינו אספרסו ללא קצף, שמוסיפים לו מעט חלב חם.
* Caffe' Americano: אספרסו דליל מאד מוגש בספל גדול.
* Caffe' corretto: אספרסו עם מעט ליקר. בד"כ גראפה או ליקר אמארונה
* Caffe' Hag: אספרסו נטול קפאין
דרך אגב, האיטלקים שותים את הקפה בטמפרטורה המוכנה לשתייה מכיוון שהם עושים זאת בעמידה ליד הבר, ולא בישיבה ארוכה ליד שולחן. כך שאם אתם אוהבים את הקפה חם ורוצים לשתות לאט יותר, בקשו אותו "Bollente". כלומר, רותח.
הקפה באיטליה הוא לא משקה. הוא שעון מעורר. האיטלקי הממוצע שותה קפה למעלה מ4 פעמים ביום. באותן שעות. באותו הבר. באותה צורה.
האיטלקים חולקים כבוד כה גדול לקפה, כך שלא פעם כאשר הזמנו קפה במסעדה בתום ארוחה, המליץ לנו המלצר לשתות אותו בבר הסמוך ולא במסעדה. הרי זה אותו קפה, שאלתי. כן, אבל שם מכונת הקפה עושה מאות כוסות ביום וכאן רק עשרות ולכן עדיף שם, ענה לי.
קפה צריך יד מקצועית ומכונה שלא עוצרת.
דוגמא נוספת לכבוד לו זוכה הקפה הודגמה לי בביקור במשרד מקומי. את הקפה במשרד לא מכינה המזכירה, אלא הבוס. הוא מכין לכולם את הקפה של 10 בבוקר. רק לו הזכות לעשות קפה טוב לכולם. בריסטה יש רק אחד...
ולעניינו, באיטליה ניתן למצוא סוגים רבים של משקאות חמים על בסיס קפה.
ואלו הנפוצים אותם תקבלו בכל בר מצוי ("בר" הוא השם המקובל לבית קפה):
* Caffe' espresso או פשוט רק caffe: כלומר אספרסו קצר. זוהי הגרסה הנפוצה ביותר ולמעט הקפוצינו של הבוקר, זה המשקה ששולט בבר. ניתן גם לבקש אותו macchiato כלומר "מוכתם" במעט קצף. (באיטלקית, המילה "כתם" הינה Macchia ומכאן המילה מאקיאטו)
* Caffe' lungo: אספרסו כפול: אותה כמות של אספרסו, רק עם יותר מים.
מוגש בכוס אספרסו קטנה.
* Cappuccino: זהו ה"הפוך"שלנו. מקובל לשתות אותו בבוקר בלבד. הגודל יהיה תמיד אחיד, אין גדול/ בינוני/ קטן/ מאג או זכוכית.
ניתן בספל חרסינה בגודל רגיל.
* Latte macchiato: כוס חלב עם מעט אספרסו, מעין "כתם" של אספרסו בחלב.
* Caffe? latte: לא לבלבל עם Latte macchiato: הקפה-לטה הינו אספרסו ללא קצף, שמוסיפים לו מעט חלב חם.
* Caffe' Americano: אספרסו דליל מאד מוגש בספל גדול.
* Caffe' corretto: אספרסו עם מעט ליקר. בד"כ גראפה או ליקר אמארונה
* Caffe' Hag: אספרסו נטול קפאין
דרך אגב, האיטלקים שותים את הקפה בטמפרטורה המוכנה לשתייה מכיוון שהם עושים זאת בעמידה ליד הבר, ולא בישיבה ארוכה ליד שולחן. כך שאם אתם אוהבים את הקפה חם ורוצים לשתות לאט יותר, בקשו אותו "Bollente". כלומר, רותח.
אפרת פישביין
מומחית לאיטליה, יועצת טיולים למקומות שרק איטלקים מכירים, שירות אישי לבניית מסלול טיול באיטליה
http://www.italiana.co.il
מומחית לאיטליה, יועצת טיולים למקומות שרק איטלקים מכירים, שירות אישי לבניית מסלול טיול באיטליה
http://www.italiana.co.il